Jo Nesbø

Dodał: ewaw (25-02-2013 16:36)
Data urodzenia: 29.03.1960
Bohaterowie:
Harry Hole
2013-03-15 19:13:56

Z wykształcenia ekonomista, jest pisarzem kryminałów oraz muzykiem i tekściarzem zespołu Di Derre. Sławę przyniósł mu cykl powieści kryminalnych z policjantem Harrym Hole.


Debiutował w 1997 roku książką Flaggermusmannen, w Polsce wydaną w 2005 roku pod tytułem Człowiek-nietoperz. Powieść powstała podczas wakacji w Australii. Od tej pory napisał już 14 powieści: 9 w rozpoczętej w 1997 roku serii o Harrym Hole, 3 w nowej serii z Doktorem Proktorem i 2 poza seriami, oraz tom opowiadań.


Jego książki zostały przetłumaczone na ponad dwadzieścia języków, a dziesięć kryminałów ukazało się w Polsce. Nesbø został okrzyknięty następcą Henniga Mankella. Za Człowieka-nietoperza otrzymał w 1998 roku Szklany Klucz - nagrodę literacką przyznawaną corocznie pisarzom z krajów nordyckich za najlepszą powieść kryminalną. W tym samym roku za swój debiut otrzymał kolejną nagrodę literacką przyznawaną przez Norweskie Stowarzyszenie Pisarzy Kryminalnych - Nagrodę Rivertona. W 2000 roku otrzymał za Czerwone Gardło nagrodę Norweskiego Stowarzyszenia Księgarzy, a cztery lata później Norweski Klub Książki przyznał powieści tytuł najlepszego norweskiego kryminału wszech czasów. Nagradzany był również Pentagram, a książki Jo Nesbø były wielokrotnie nominowane do skandynawskich nagród literackich.


W Polsce ukazały się (w przekładzie Iwony Zimnickiej): 
Człowiek - nietoperz, 2005  (Flaggermusmannen, 1997)
Czerwone gardło, 2006 (Rødstrupe, 2000)
Trzeci klucz, 2007 (Sorgenfri, 2002)
Pentagram, 2007 (Marekors, 2003)
Wybawiciel, 2009 (Frelseren, 2005)
Pierwszy śnieg, 2010 (Snømannen, 2007)
Pancerne serce, 2010 (Panserhjerte, 2009)
Łowcy głów, 2011 (Hodejegerne, 2008)
Karaluchy, 2011 (Kakerlakkene, 1998)
Doktor Proktor i proszek Pierdzioszek (książka dla dzieci), 2011 (Doktor Proktors Prompepulver, 2007)
Upiory, 2012 (Gjenferd, 2011)


Pełna bibliografia:

1997 – Flaggermusmaknnen (Człowiek-nietoperz, 2005)
1998 – Kakerlakkene (Karaluchy, 2011)
2000 – Rødstrupe (Czerwone gardło, 2006)
2001 – Karusellmusikk (opowiadania)
2002 – Sorgenfri (Trzeci klucz, 2007)
2003 - Marekors (Pentagram, 2007)
2005 – Frelseren (Wybawiciel, 2009)
2007 – Snømannen (Pierwszy śnieg, 2010)
2007 – Doktor Proktors prompepulver (Doktor Proktor i proszek Pierdzioszek, 2011)
2007 – Det hvite hotellet
2008 – Doktor Proktors tidsbadekar
2008 – Hodejegerne (Łowcy głów, 2011)
2009 – Panserhjerte (Pancerne serce, 2011)
2011 - Gjenferd (Upiory, 2012) 


Nagrody:

Człowiek-nietoperz zdobył w 1997 roku nagrodę Rivertona, przyznawaną norweskiej powieści kryminalnej roku. (Po nim otrzymali ją m.in. Karin Fossum czy Anne Holt).
W 1998 roku otrzymał za swój debiut Szklany Klucz 1998 - coroczną nagrodę za najlepszą nordycką powieść kryminalną, przyznawaną przez członków Skandynawskiego Stowarzyszenia Kryminalnego.
Czerwone gardło zostało w 2000 roku nagrodzone jako powieść roku przez Norweskie Stowarzyszenie Księgarzy, a w 2004 roku Norweski Klub Książki nagrodził książkę jako norweską powieść wszechczasów.
W 2007 roku Czerwone gardło było nominowane do przyznawanej przez brytyjskie Stowarzyszenia Pisarzy Literatury Kryminalnej (Crime Writer’s Association, CWA) nagrody International Dagger 2007.
Trzeci klucz zdobył w 2002 roku nagrodę fundacji Mads Wiels Nygaards – doroczną nagrodę literacką przyznawaną przez norweski dom wydawniczy Aschehoug. W 2010 roku był nominowany do Edgar Awards, przyznawanej co roku od 1945 r. przez Mystery Writers of America – organizację zrzeszającą amerykańskich pisarzy powieści kryminalnych. 
Pentagram otrzymał w 2007 roku specjalne wyróżnienie przyznawane autorom zagranicznym przez Fińską Akademię Kryminału.
Pierwszy śnieg został nagrodzony jako powieść roku 2007 przez Norweskie Stowarzyszenie Księgarzy, a w 2008 roku Norweski Klub Książki nagrodził książkę jako powieść roku.

 

Człowiek-nietoperz
Tutaj znaleziono zwłoki Norweżki Inger Holter. Harry Hole przybywa do Sydney, ...
więcej
Karaluchy
W domu publicznym przy Sukhamvit Road zostaje znalezione ciało zamordowanego no ...
więcej
Pancerne serce
Po wyjeździe z Norwegii do Tajlandii Harry Hole mieszka W Chunking Mansion. ...
więcej
Syn
Niedaleko wzgórza Ekeberg w centrum Oslo znajduje się najlepiej zabezpieczone ...
więcej
Krew na śniegu
Z mieszkania na Bygdoy Alle Olav obserwuje swoją przyszłą ofiarę: żonę Dan ...
więcej
Harry Hole,
Człowiek-nietoperz
Tutaj mieszka Harry Hole, bohater powieści Jo Nesbo. ...
więcej
Harry Hole,
Człowiek-nietoperz
Na przedmieściach Oslo dzielnicy Oppsal znajduje się dom rodzinny Harego Hol ...
więcej
Harry Hole,
Człowiek-nietoperz
...
więcej
Harry Hole,
Człowiek-nietoperz
Ulubiona restauracja Harry\'ego Hole; znajduje się tuż za rogiem jego mie ...
więcej
Harry Hole,
Człowiek-nietoperz
Knajpa w której Harry Hole jada tani ryż podczas swojego pobytu w Hongkongu. ...
więcej
Jon Karrlsen,
Wybawiciel
Adres Jona Karlsena - JO Nesbo \"Wybawiciel\" ...
więcej
miejsca autorówAutorzy
miejsca tytułówTytuły
miejsca bohaterówBohaterowie
miejsca wydarzeńWydarzenia